Budapesta: Proteste masive cer demisia lui Viktor Orban, fost aliat devine vocea opoziției

Budapesta: Proteste masive cer demisia lui Viktor Orban, fost aliat devine vocea opoziției

Budapesta a fost scena unor proteste ample în acest weekend, când zeci de mii de cetățeni au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de guvernul lui Viktor Orban. Manifestația a fost condusă de Peter Magyar, fost apropiat al administrației Orban, care și-a exprimat intenția de a forma un nou partid politic.

Protestatarii, înarmați cu simbolurile naționale roșu-alb-verde, au mărșăluit către parlament sub sloganuri precum "Nu ne este frică" și "Orban demisia!". Aceste culori, confiscate de partidul lui Orban de-a lungul ultimelor două decenii, au fost revendicate de mulțime ca simboluri ale națiunii, nu ale unui singur guvern.

Peter Magyar, care a fost căsătorit cu fostul ministru al Justiției al lui Orban, Judit Varga, a devenit figura centrală a acestor demonstrații. Experiența sa în interiorul guvernului Orban i-a oferit credibilitate în ochii mulțimii, care îl vede ca pe un insider capabil să confirme suspiciunile de corupție și să aducă o schimbare necesară în politica maghiară.

Într-un moment sensibil pentru Orban, cu alegerile europarlamentare la orizont și în urma unui scandal de abuz sexual care a afectat aliați politici cheie, Magyar a ridicat acuzații grave despre funcționarea internă a guvernului și a publicat înregistrări compromițătoare. Procurorii au demarat o investigație asupra declarațiilor sale, adăugând presiune asupra premierului.

Sondajele indică faptul că Magyar și mișcarea sa politică sunt deja recunoscute de către electorat, cu un procent în creștere de alegători dispuși să sprijine noua formațiune. Aceste proteste ar putea marca începutul unei schimbări semnificative în peisajul politic ungar.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;