Ungaria se pregătește să ratifice aderarea Suediei la NATO, încheind astfel o dispută diplomatică

Ungaria se pregătește să ratifice aderarea Suediei la NATO, încheind astfel o dispută diplomatică

Ungaria este pe punctul de a finaliza procesul de ratificare pentru aderarea Suediei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), conform declarațiilor recente ale premierului Viktor Orban. Acest pas va pune capăt unei perioade de tensiuni între Budapesta și Stockholm și va deschide calea pentru consolidarea frontului european în fața provocărilor de securitate.

Într-un discurs care a subliniat starea națiunii, Orban a anunțat că parlamentul ungar este pe cale să aprobe aderarea Suediei la NATO în sesiunea de primăvară, care debutează pe 26 februarie. Această mișcare vine după luni de așteptare și discuții între cele două națiuni, în contextul în care Ungaria a cerut Suediei să înceteze orice formă de critici la adresa guvernului său.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a subliniat de asemenea că nu a existat nicio negociere formală între cele două țări privind această ratificare. Orice întâlnire dintre oficialii suedezi și cei ungari nu va avea scopul de a negocia termenii aderării, ci mai degrabă de a întări încrederea și relațiile bilaterale.

Aderarea Suediei la NATO a fost anunțată în mai 2022, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, Suedia alăturându-se astfel eforturilor de întărire a securității colective europene. Finlanda, care și-a depus candidatura simultan cu Suedia, a devenit în aprilie 2023 cel de-al 31-lea membru al NATO, după ratificarea aderării de către toate statele membre.

Cu această ultimă etapă de ratificare de către Ungaria, Suedia este pregătită să se alăture alianței, marcând un moment important în politica de securitate a regiunii și consolidând flancul nordic al NATO.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;