Suedia se pregătește să devină cel de-al 32-lea membru NATO după ratificarea de către Ungaria

Suedia se pregătește să devină cel de-al 32-lea membru NATO după ratificarea de către Ungaria

Într-o mișcare strategică majoră, Suedia este pe cale să devină cel de-al 32-lea membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), în urma ratificării așteptate de către Ungaria. Această decizie vine după luni de întârzieri și negocieri intense, marcând o schimbare semnificativă în politica de securitate a Suediei, care a păstrat o poziție de neutralitate de-a lungul a două războaie mondiale și a Războiului Rece.

Votul decisiv al parlamentului ungar este programat pentru ziua de luni și se preconizează că va trece fără dificultăți, urmând vizita recentă a premierului suedez Ulf Kristersson la Budapesta, unde s-a semnat un acord de armament între cele două țări. Acest pas este ultimul obstacol înainte ca Suedia să adere oficial la alianța militară occidentală.

Decizia Suediei de a renunța la politica sa de nealiniere a fost accelerată de invazia Rusiei în Ucraina din 2022, care a determinat o reevaluare a securității naționale și a dus la o apropiere de structurile de apărare ale NATO. Acest lucru a fost privit de liderii occidentali ca un rezultat invers celui dorit de președintele rus Vladimir Putin, care a căutat să evite extinderea NATO.

În ciuda tergiversărilor din partea Turciei și Ungariei, care au cerut concesii și respectiv au criticat Suedia pentru pozițiile sale politice, aderarea țării nordice la NATO reprezintă o extindere majoră a alianței și o consolidare a apărării pe flancul nordic. Suedia aduce în cadrul NATO resurse valoroase, inclusiv submarine de ultimă generație și o flotă de avioane de vânătoare Gripen.

Cu toate acestea, Ungaria a fost ultimul membru NATO care a întârziat ratificarea, deși se așteaptă ca acest lucru să se schimbe în curând. Premierul ungar Viktor Orban a cerut respect față de politica sa, înainte de a finaliza procesul de ratificare. Acum, cu aprobarea de principiu obținută și vizita premierului suedez la Budapesta, calea este deschisă pentru consolidarea alianței.

Ratificarea aderării Suediei la NATO va marca un capitol nou în istoria securității europene și va reprezenta o mișcare strategică importantă în contextul tensiunilor geopolitice actuale.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;