Suedia se apropie de aderarea la NATO: Turcia a aprobat, Ungaria ultimul obstacol

Suedia se apropie de aderarea la NATO: Turcia a aprobat, Ungaria ultimul obstacol

Parlamentul din Turcia a dat undă verde pentru aderarea Suediei la NATO, marcând un pas semnificativ în extinderea Alianței Nord-Atlantice. După luni de negocieri și dezbateri, majoritatea parlamentarilor turci au votat în favoarea acestui demers strategic, cu 287 de voturi pentru și 55 împotrivă. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, este așteptat să promulge în curând protocolul de aderare.

Această mișcare a Turciei era cu nerăbdare așteptată, în contextul în care Suedia, alături de Finlanda, și-a manifestat dorința de a adera la NATO ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, renunțând astfel la politica de neutralitate de lungă durată. Aderarea la alianță a celor două națiuni nordice este văzută ca un mijloc de consolidare a securității europene în fața agresiunii rusești.

Cu toate acestea, ultimul obstacol în calea aderării Suediei rămâne Ungaria, care încă nu și-a dat consimțământul. Premierul maghiar Viktor Orban a solicitat întâlniri și negocieri suplimentare, subliniind necesitatea unei „încrederi reciproce puternice” între cele două țări. În ciuda acestor cereri, autoritățile suedeze au indicat că sunt deschise doar la dialog constructiv, fără a intra în negocieri.

Ratificarea aderării Suediei la NATO de către Turcia și Ungaria este un subiect de interes global, având în vedere că alianța militară se extinde pentru a face față provocărilor de securitate actuale. Urmărim cu atenție evoluția acestui proces și impactul pe care îl va avea asupra dinamicii de securitate din regiune și din întreaga lume.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;