NATO se Confruntă cu Operațiunea de Dezinformare a Rusiei în Contextul Exercițiului Steadfast Defender 2024
În pragul exercițiilor Steadfast Defender 2024, NATO se confruntă cu o operațiune de dezinformare orchestrată de Rusia, care încearcă să denatureze acțiunile Alianței Nord-Atlantice și să le prezinte drept provocări la adresa securității sale. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) subliniază că această campanie de propagandă este menită să distragă atenția de la comportamentul agresiv al Moscovei în regiune.
Exercițiile NATO, care vor începe săptămâna viitoare și se vor desfășura până în luna mai 2024, sunt descrise de ISW ca fiind o demonstrație de forță impresionantă, cu participarea a 90.000 de personal din toate cele 31 de state membre NATO și Suedia. Armamentul implicat include peste 50 de nave, peste 80 de avioane de luptă, elicoptere și drone, și un număr impresionant de vehicule de luptă.
Citește și:
România Confruntată cu Traficul de Freon Ilegal și Campanii de Dezinformare Militară
Estonia Întărește Securitatea Națională Prin Dejucarea Operațiunii Hibride Rusești
Tensiunile Cresc: Relațiile dintre Rusia și NATO la un Nivel Critic
În timp ce NATO își propune să descurajeze agresiunea prin mobilizarea unei forțe substanțiale, Ministerul rus de Externe califică exercițiile ca fiind din ce în ce mai agresive și provocatoare, în special datorită proximității lor de granițele Rusiei. Această retorică este amplificată de declarațiile recente ale președintelui Vladimir Putin, care a identificat Occidentul drept „inamicul” Rusiei.
Scenariul exercițiului Steadfast Defender implică un atac rusesc asupra teritoriului aliat, activând Articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă, o clauză invocată o singură dată în istoria Alianței, după atacurile din 11 septembrie 2001.
În acest context de tensiuni crescânde, ISW avertizează că operațiunea de dezinformare a Rusiei are ca scop final slăbirea și, în cele din urmă, distrugerea NATO, un obiectiv pe care Putin îl urmărește încă de la invadarea Ucrainei în anul 2022.
Citește și:
Creşte presiunea asupra președintelui Klaus Iohannis să se retragă din cursa pentru conducerea NATO
Raportul serviciilor germane de informații: Rusia ar putea viza țările NATO din 2026
Pe măsură ce NATO și Rusia își continuă pregătirile și manevrele, ochii lumii sunt ațintiți asupra acestui teatru de operațiuni, unde informația și contra-informația joacă roluri cheie în strategiile ambelor părți.