Ungaria Ratifică Aderarea Suediei la NATO și Se Confruntă cu Tensiuni Politice Internaționale

Ungaria Ratifică Aderarea Suediei la NATO și Se Confruntă cu Tensiuni Politice Internaționale

Ungaria a făcut un pas semnificativ în consolidarea securității europene prin promulgarea legii de ratificare a aderării Suediei la NATO, deschizând astfel calea pentru ca aceasta să devină al 32-lea membru al Alianței. Acest gest vine în contextul tensiunilor politice crescute, atât la nivel internațional, cât și în relațiile bilaterale cu alte state.

Președintele Ungariei, Tamas Sulyok, a pus în aplicare decizia Parlamentului ungar, care a votat favorabil extinderea NATO, depășind ultimul obstacol din calea Suediei. Aceasta marchează o schimbare majoră de politică pentru Suedia, care a păstrat neutralitatea în conflictele majore ale secolului trecut, dar a ales să se alinieze militar după invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Promulgarea legii survine după vizita premierului suedez, Ulf Kristofferson, la Budapesta și semnarea unui acord bilateral, care a inclus și achiziționarea de avioane de către Ungaria. Acest acord a fost un factor decisiv în accelerarea procesului de ratificare, în ciuda tergiversărilor anterioare ale deputaților ungari.

În paralel, Ungaria a exprimat rezerve în ceea ce privește susținerea lui Mark Rutte, prim-ministrul Țărilor de Jos, pentru funcția de secretar general al NATO. Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a subliniat că nu pot susține candidatura unei persoane care a criticat politicile Ungariei în legătură cu drepturile minorităților sexuale.

De asemenea, relațiile Ungariei cu Ucraina sunt tensionate, în contextul în care Ungaria solicită restabilirea drepturilor minorității maghiare din Ucraina la nivelul anului 2015. Ungaria a indicat că nu va fi posibilă o întâlnire la nivel înalt între premierul Viktor Orban și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, atâta timp cât aceste drepturi nu sunt respectate.

În concluzie, Ungaria continuă să joace un rol important pe scena politică internațională, cu decizii care influențează atât structura alianțelor militare, cât și dinamica relațiilor bilaterale cu alte națiuni.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;