Aderarea Suediei la NATO: Parlamentul Turciei se pregătește pentru votul decisiv

Aderarea Suediei la NATO: Parlamentul Turciei se pregătește pentru votul decisiv

Într-un moment crucial pentru securitatea europeană, Parlamentul Turciei urmează să decidă asupra aderării Suediei la NATO. Acest vot, așteptat cu mare interes de comunitatea internațională, ar putea avea loc chiar în această săptămână, potrivit informațiilor din presa turcă și a surselor parlamentare citate de AFP.

Suedia, alături de Finlanda, a solicitat aderarea la Alianța Nord-Atlantică ca răspuns direct la agresiunea Rusiei în Ucraina. În timp ce Finlanda a primit aprobarea rapid, Suedia a întâmpinat obstacole din partea Turciei, care a cerut măsuri mai stricte împotriva grupurilor pe care le consideră teroriste, inclusiv Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Într-un gest de compromis, Suedia a luat măsuri legislative pentru a face ilegală apartenența la organizații teroriste și a relaxat unele politici de export de arme către Turcia, măsuri care au fost bine primite de alte state membre NATO.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a adăugat o altă condiție pentru ratificare: aprobarea de către Congresul SUA a vânzării de avioane de luptă F-16 către Turcia. Deși Casa Albă susține vânzarea, Congresul american a întârziat aprobarea din cauza unor preocupări legate de drepturile omului și tensiunile cu Grecia.

Cu toate acestea, semnale pozitive vin de la Washington, unde secretarul de stat Antony Blinken a exprimat așteptarea ca Turcia să ratifice cererea de aderare a Suediei în viitorul apropiat. Comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc a aprobat deja aderarea Suediei, iar partidele majore din parlament par să susțină această mișcare.

După votul din Parlamentul Turciei, Ungaria va rămâne singurul membru NATO care trebuie să ratifice aderarea Suediei, încheind astfel un proces îndelungat care a testat răbdarea și solidaritatea alianței.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;