Ungaria Se Opoznește la Nominalizarea lui Mark Rutte pentru Șefia NATO

Ungaria Se Opoznește la Nominalizarea lui Mark Rutte pentru Șefia NATO

Ungaria a făcut un pas neașteptat în lumea politicii internaționale, anunțând că nu va susține candidatura premierului olandez Mark Rutte la poziția de secretar general al NATO. Această poziție fermă a fost exprimată de ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, care a subliniat că nu pot sprijini alegerea unei persoane care a încercat să "pună Ungaria în genunchi".

Declarația lui Szijjarto vine în urma unor tensiuni prelungite între Ungaria și anumite state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Olanda, pe fondul unei legi considerate de mulți drept discriminatorie față de comunitatea LGBT. În 2021, Mark Rutte a criticat aspru această lege, sugerând că Ungaria ar trebui să fie pusă în genunchi și chiar să părăsească Uniunea Europeană dacă nu împărtășește valorile comune.

Actualul lider al NATO, Jens Stoltenberg, își va încheia mandatul în octombrie 2024, iar Mark Rutte a fost susținut de puteri occidentale importante, inclusiv Statele Unite și Germania, pentru această poziție. Cu toate acestea, numirea necesită consensul tuturor statelor membre, iar opoziția Ungariei ar putea reprezenta un obstacol semnificativ.

Ungaria, cunoscută pentru relațiile sale bilaterale cu Rusia, a fost ultima țară care a ratificat aderarea Suediei la NATO, provocând astfel frustrări în rândul aliaților săi. Această mișcare strategică a Ungariei subliniază complexitatea echilibrului de putere și alianțelor din cadrul organizației transatlantice.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;