Tensiuni în Ungaria: Mii de oameni cer demisia lui Viktor Orban în urma acuzațiilor de corupție

Tensiuni în Ungaria: Mii de oameni cer demisia lui Viktor Orban în urma acuzațiilor de corupție

Confruntată cu un val de nemulțumire publică, capitala Ungariei, Budapesta, a fost scena unor proteste masive îndreptate împotriva premierului Viktor Orban. Mii de cetățeni au ieșit pe străzi, răspunzând apelului lui Peter Magyar, fost colaborator al guvernului, acum transformat într-un critic vocal al acestuia. Scânteia care a declanșat aceste demonstrații a fost publicarea unei înregistrări audio, ce sugerează implicarea unor membri ai guvernului în acte de corupție.

Protestatarii, înarmați cu torțe și scandând lozinci pentru demisia lui Orban, au marșaluit de la sediul Parchetului General către Parlament. În centrul acestor acuzații se află o înregistrare în care Judit Varga, fost ministru al justiției și ex-soția lui Magyar, pare să discute despre cum să fie influențată o anchetă de corupție. În ciuda negării autenticității înregistrării de către Varga, Magyar insistă că aceasta dezvăluie un "guvern mafiot".

Evenimentele survin într-un context politic încărcat, cu alegerile europarlamentare la orizont și în urma unui scandal de abuz sexual ce a dus la căderea a doi aliați politici ai premierului Orban. Guvernul, prin vocea purtătorului de cuvânt Zoltan Kovacs, a minimalizat acuzațiile, refuzând să comenteze direct pe marginea conținutului înregistrării.

Peter Magyar, acum în vârstă de 43 de ani, plănuiește să întemeieze un nou partid politic, cu scopul de a oferi o alternativă la conducerea lui Orban. Cu promisiunea că deține și alte înregistrări compromițătoare, Magyar a devenit o figură centrală în această criză politică ce zguduie Ungaria.

Pe măsură ce procurorii promit o analiză aprofundată a cazului, ochii comunității internaționale se îndreaptă către Ungaria, așteptând să vadă dacă acuzațiile de corupție vor avea un impact semnificativ asupra viitorului politic al premierului Viktor Orban.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;