Activistă italiană eliberată din arest în Ungaria după alegerea în Parlamentul European

Activistă italiană eliberată din arest în Ungaria după alegerea în Parlamentul European

Activista și profesoara italiană Ilaria Salis a fost eliberată din arest în Ungaria după ce a fost aleasă europarlamentar. Salis, în vârstă de 39 de ani, a fost reținută la Budapesta în luna februarie și a fost acuzată de tentativă de agresiune și apartenență la o organizație de extremă stânga, risca până la 11 ani de închisoare conform legislației maghiare.

Incidentul a generat tensiuni diplomatice între Italia și Ungaria, în special după ce Salis a fost adusă în fața instanței încătușată și legată cu un lanț de oțel, o imagine care a provocat indignare. Alegerile pentru Parlamentul European au avut loc duminică, iar Salis a fost aleasă în timp ce se afla încă în detenție. Avocatul său a confirmat pentru Reuters că poliția maghiară i-a înlăturat brățara electronică de monitorizare și că urmează să fie adusă înapoi în Italia de către tatăl său.

Cazul Salis a fost folosit politic de Alianța Verde și Stânga Italiană în campania pentru alegerile europarlamentare, iar eliberarea sa vine într-un moment delicat pentru relațiile dintre premierul italian Giorgia Meloni și omologul său ungar Viktor Orban, care au avut în trecut relații călduroase, dar diverg în privința poziției față de conflictul din Ucraina.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;