Viktor Orban Își Întărește Retorica Suveranistă și Critică UE și SUA înaintea Alegerilor Europarlamentare

Viktor Orban Își Întărește Retorica Suveranistă și Critică UE și SUA înaintea Alegerilor Europarlamentare

Într-un discurs încărcat de simbolism naționalist și suveranist, premierul ungar Viktor Orban a făcut declarații puternice care au reverberat pe scena politică europeană și internațională. În cadrul unui miting electoral desfășurat la Budapesta, Orban a afirmat că este gata să "mărșăluiască" până la Bruxelles pentru a "ocupa" capitala Uniunii Europene și a apăra "libertatea și suveranitatea Ungariei". Aceste comentarii vin în contextul în care Ungaria se pregătește să preia președinția rotativă a UE și înaintea alegerilor pentru Parlamentul European.

Orban, cunoscut pentru pozițiile sale naționaliste și pentru conflictul său îndelungat cu UE, a acuzat instituțiile europene că prejudiciază fermierii, clasa mijlocie și companiile, aducând Europa în război și întorcându-se împotriva europenilor. De asemenea, relațiile tensionate cu Statele Unite au fost evidențiate prin războiul declarațiilor cu administrația Biden și convocarea de urgență a ambasadorului SUA la Budapesta.

Orban a comparat Bruxellesul cu imperii anterioare care au dorit să domine Ungaria, dar a avertizat că "Ungaria este o țară suverană și așa va continua să fie". Acest mesaj războinic vine într-un an pe care Orban îl consideră decisiv, anticipând o victorie a partidelor suveraniste în Occident și o schimbare majoră în harta politică a Europei.

În ciuda tensiunilor cu UE, Comisia Europeană a deblocat fonduri în valoare de peste 10 miliarde de euro pentru Ungaria la sfârșitul anului trecut, o mișcare interpretată ca o concesie pentru a evita veto-ul Ungariei asupra negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova.

Orban a îndemnat cetățenii să decidă la alegerile europarlamentare dacă vor apăra țara sau vor "mânca pâinea altora", subliniind importanța alegerilor din 9 iunie pentru viitorul Ungariei și al Europei.

În timp ce discursul lui Orban reflectă o creștere a retoricii suveraniste în Europa, rămâne de văzut cum va influența acesta rezultatele alegerilor și relațiile Ungariei cu restul Europei și cu Statele Unite.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;