Comisia Europeană stabilește termen pentru Ungaria de a conforma legislația privind suveranitatea națională

Comisia Europeană stabilește termen pentru Ungaria de a conforma legislația privind suveranitatea națională

Comisia Europeană a acordat Ungariei un termen de două luni pentru a răspunde preocupărilor legate de legea recent adoptată privind „protecția suveranității naționale”, care, conform Bruxellesului, contravine valorilor democratice și drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene. În luna februarie, Comisia a inițiat o procedură de infringement împotriva Ungariei, iar acum a trimis o „opinie motivată”, solicitând oficial conformarea cu legislația UE.

Legea controversată, adoptată în decembrie, prevede înființarea unei autorități de supraveghere pentru a preveni ingerințele în procesul electoral și anchetarea „atacurilor ilegale” la adresa suveranității naționale, inclusiv acțiunile organizațiilor finanțate din străinătate. De asemenea, legea interzice finanțarea externă pentru partidele sau grupurile care candidează la alegeri, cu posibilitatea de a pedepsi cu închisoare de până la trei ani.

Guvernul ungar, condus de partidul FIDESZ, susține că această lege este esențială pentru protejarea împotriva amestecului politic extern. În schimb, legea a fost criticată atât de Uniunea Europeană, cât și de Statele Unite, care consideră că aceasta este contrară statului de drept și că oferă guvernului ungar instrumente puternice pentru a intimida și pedepsi opoziția.

Într-un context similar, guvernul ungar a lăudat recent legea adoptată de Georgia privind „interferența străină”, îndemnând Uniunea Europeană să adopte măsuri similare, în ciuda criticilor internaționale care au comparat legea georgiană cu legislația din Rusia menită să suprime opoziția.

Dacă Ungaria nu se va conforma cerințelor Comisiei Europene, cazul ar putea fi deferit Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru a se lua măsurile necesare.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;