Ungaria Consolidează Relațiile cu Suedia și se Pregătește să Ratifice Aderarea la NATO

Ungaria Consolidează Relațiile cu Suedia și se Pregătește să Ratifice Aderarea la NATO

Ungaria se apropie de un moment crucial în politica sa externă, anunțând semnarea unui acord semnificativ în industria de apărare cu Suedia, în contextul pregătirilor de ratificare a aderării acestei țări la NATO. Premierul ungar Viktor Orban a confirmat acest pas important înaintea întâlnirii cu omologul său suedez, Ulf Kristersson, la Budapesta.

"Vom rezolva toate chestiunile deschise și vom semna un acord robust privind industria de apărare, adecvat dimensiunii Ungariei, stabilind, de asemenea, obiective clare pentru cooperarea militară", a declarat Orban în cadrul unui interviu radio. Detaliile acordului vor fi dezvăluite în cadrul unei conferințe de presă comune între cei doi lideri, programată pentru vineri.

Aderarea Suediei la NATO, o schimbare de politică declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, a fost întârziată de Ungaria, ultimul membru al alianței care nu a ratificat încă această extindere. Partidul de guvernământ Fidesz, condus de Orban, a amânat votul, exprimând nemulțumiri legate de criticile Suediei față de standardele statului de drept din Ungaria.

În ciuda acestei întârzieri, care a tensionat relațiile cu Statele Unite și a stârnit îngrijorări în rândul aliaților, Ungaria continuă cooperarea militară cu Suedia, inclusiv închirierea avioanelor de luptă Gripen. Acest nou acord vine să întărească legăturile bilaterale și să deschidă calea pentru un vot de ratificare programat pentru luni în parlamentul ungar.

Acest pas reprezintă o evoluție semnificativă în contextul geopolitic actual, Ungaria aliniindu-se astfel cu deciziile alianței transatlantice și consolidându-și poziția în cadrul NATO prin această extindere strategică.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;