Turcia se Apropie de Ratificarea Aderării Suediei la NATO

Turcia se Apropie de Ratificarea Aderării Suediei la NATO

Decizia Turciei de a avansa spre ratificarea aderării Suediei în cadrul NATO reprezintă un moment crucial pentru Alianța Nord-Atlantică, în contextul în care Parlamentul turc se pregătește să dezbata marți această chestiune. Conform ultimelor informații venite de la CNN Turk și confirmate de Reuters, acest pas important vine după ce Comisia de politică externă a parlamentului turc a dat undă verde luna trecută, urmând ca plenul să își exprime votul și să permită semnarea protocolului de către președintele Recep Tayyip Erdogan.

Turcia, alături de Ungaria, rămâne printre ultimele state membre NATO care nu au finalizat procesul de ratificare a aderării Suediei la Alianță. Ankara a exprimat anterior reticențe legate de cooperarea Suediei în extrădarea unor persoane suspectate de legături cu organizații teroriste. În plus, președintele Erdogan a condiționat ratificarea de aprobarea vânzării avioanelor de vânătoare F-16 de către Congresul SUA către Turcia, un subiect ce a generat tensiuni politice.

Administrația Biden a arătat deschidere către această tranzacție, dar Congresul a întârziat aprobarea din cauza unor preocupări legate de relațiile Turciei cu Grecia și de situația drepturilor omului în Turcia. Cu toate acestea, după discuții recente între secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul turc de externe Hakan Fidan, există așteptări ca Turcia să finalizeze ratificarea în scurt timp.

Acest pas al Turciei este de așteptat să consolideze unitatea NATO și să îmbunătățească securitatea regională, în special în fața provocărilor de securitate actuale. Odată cu ratificarea Suediei, NATO își va întări prezența în regiunea Mării Baltice și va sublinia angajamentul Alianței pentru apărarea colectivă și pentru descurajarea amenințărilor.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;