Inflația din Turcia atinge un nivel record, dar autoritățile prevăd o ameliorare

Inflația din Turcia atinge un nivel record, dar autoritățile prevăd o ameliorare

Inflația anuală din Turcia a atins un nivel record de 75,45% în luna mai, depășind așteptările analiștilor, conform datelor publicate de Institutul de Statistică (TurkStat). Rata lunară a inflației a fost de 3,37%, o creștere de la 3,18% în aprilie. Aceste creșteri semnificative sunt atribuite, în parte, creșterii prețurilor în domeniul educației, costurilor cu locuințele și la restaurante.

Cu toate acestea, autoritățile turce și analiștii sunt de părere că va urma o perioadă de atenuare a inflației. Ministerul de Finanțe din Turcia, prin vocea ministrului Mehmet Simsek, a transmis că „cea mai dificilă perioadă s-a încheiat” și că se așteaptă o dezinflație în lunile următoare. De asemenea, este anticipată o încetinire a creșterii Produsului Intern Brut (PIB), cu o estimare a analiștilor de 3,15% pentru acest an, în timp ce guvernul turc preconizează o expansiune de 4%. În 2021, PIB-ul Turciei a înregistrat o creștere de 4,5%.

Disciplina fiscală sporită și o politică monetară mai strictă ar putea duce la creșterea dobânzii bondurilor guvernamentale și la îmbunătățirea așteptărilor inflaționiste, conform declarațiilor lui Tufan Comert, director în cadrul BBVA la Londra. Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează că, la finalul anului, rata anuală a inflației din Turcia ar putea să se situeze la 38%, ceea ce ar clasifica țara pe locul al șaselea în lume în ceea ce privește ritmul de creștere a inflației.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;