România Confruntă Cea Mai Ridicată Inflație din Uniunea Europeană în Martie 2024

România Confruntă Cea Mai Ridicată Inflație din Uniunea Europeană în Martie 2024

În contextul unei scăderi generale a ratei inflației în Uniunea Europeană și în zona euro, România se confruntă cu o situație economică dificilă, înregistrând cea mai mare rată a inflației din blocul comunitar în luna martie 2024.

Conform ultimelor date publicate de Eurostat, rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut la 2,6% în martie 2024, față de 2,8% în februarie, în timp ce în zona euro a coborât la 2,4%, de la 2,6% în luna precedentă. Această tendință descendentă se observă și la nivel global, însă România se remarcă printr-o rată a inflației îngrijorătoare de 6,7%, cu toate că aceasta reprezintă o scădere de la 7,1% înregistrată în februarie.

În comparație cu alte state membre, Lituania, Finlanda și Danemarca au înregistrat cele mai mici rate ale inflației, cu valori sub 1%. Pe de altă parte, Croația, Estonia și Austria se confruntă și ele cu rate ale inflației semnificativ peste media europeană.

Principalul factor de inflație în zona euro a fost sectorul serviciilor, cu o contribuție de 1,76%, urmat de alimente, alcool și tutun (0,53%), și produse industriale non-energetice (0,3%). În schimb, prețurile la energie au înregistrat o scădere de 0,16% la nivel anual.

Banca Centrală Europeană (BCE), sub conducerea președintelui Christine Lagarde, a menținut dobânzile la niveluri ridicate pentru a combate inflația persistentă, dar semnalează o posibilă reducere a dobânzii de referință într-un termen "rezonabil destul de scurt", în cazul în care nu vor apărea șocuri majore în economie.

În România, Institutul Național de Statistică (INS) a raportat că mărfurile alimentare, cele nealimentare și serviciile au înregistrat creșteri de prețuri semnificative, contribuind la rata anuală a inflației de 6,61% în martie 2024. Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru finalul anului 2024 la 4,7%, cu perspectiva de a ajunge la 3,5% la sfârșitul lui 2025.

Această situație economică subliniază provocările cu care se confruntă România în cadrul Uniunii Europene și necesitatea unor măsuri eficiente de politică monetară pentru stabilizarea prețurilor și susținerea creșterii economice.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;