Finlanda conduce topul celor mai fericite țări în 2024, în vreme ce România coboară în clasament

Finlanda conduce topul celor mai fericite țări în 2024, în vreme ce România coboară în clasament

Finlanda își păstrează titlul de cea mai fericită țară din lume pentru al șaptelea an consecutiv, conform Raportului mondial al fericirii publicat pe 20 martie, marcând Ziua Internațională a Fericirii. Raportul, care este un parteneriat între Gallup, Oxford Wellbeing Research Centre și Rețeaua de soluții pentru dezvoltare durabilă a ONU, analizează date din peste 140 de țări și se bazează pe factori precum sprijinul social, veniturile, sănătatea, libertatea, generozitatea și percepția corupției.

În timp ce țările nordice domină primele poziții, cu Danemarca, Islanda și Suedia în top cinci, și Norvegia în top zece, surpriza clasamentului vine din partea Israelului, care ocupă locul cinci. În schimb, Statele Unite se confruntă cu o scădere semnificativă, ieșind din top 20 pentru prima dată de la lansarea raportului în 2012.

România se confruntă și ea cu o scădere, coborând cu opt locuri față de anul precedent. În contrast, Lituania se remarcă prin faptul că este cea mai fericită țară pentru persoanele sub 30 de ani, în timp ce clasamentul pentru seniori este dominat de țările nordice și vest-europene.

Raportul evidențiază, de asemenea, o tendință îngrijorătoare în privința fericirii copiilor și adolescenților, în special în America de Nord și Europa de Vest, cerând măsuri politice imediate pentru a aborda această problemă.

La polul opus al clasamentului, Afganistanul rămâne cea mai nefericită țară din lume, urmată de Liban, Lesotho, Sierra Leone și Congo, evidențiind provocările semnificative cu care se confruntă aceste națiuni.

Publicat anual, Raportul mondial al fericirii servește nu doar ca un barometru al bunăstării globale, ci și ca un instrument pentru guverne și organizații în formularea politicilor și intervențiilor care să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;