Suspensia Finanțării UNRWA de către Mai Multe Țări Ridică Îngrijorări Umanitare

Suspensia Finanțării UNRWA de către Mai Multe Țări Ridică Îngrijorări Umanitare

Într-o mișcare fără precedent, un număr în creștere de state au decis să suspende finanțarea Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestini (UNRWA), ca urmare a acuzațiilor de implicare a unor angajați în atacurile Hamas asupra Israelului. Printre țările care au luat această decizie se numără Statele Unite, Canada, Australia, Italia, Regatul Unit și Finlanda, cu Elveția așteptând să obțină mai multe informații înainte de a se alătura acestui demers.

UNRWA, organizație înființată în 1948 pentru a asigura asistență umanitară palestinienilor refugiați, se confruntă astfel cu o criză financiară majoră. Agenția, care oferă adăpost pentru 1,4 milioane de palestinieni din Fâșia Gaza, este esențială pentru supraviețuirea acestora, având în vedere contextul conflictului prelungit cu Israelul.

Acuzațiile Israelului, care a cerut altor țări să urmeze exemplul celor care au sistat deja fondurile, sunt respinse de Hamas ca fiind „neîntemeiate”. În ciuda acestor acuzații, UNRWA a anunțat că a renunțat la serviciile a 12 angajați suspectați de legături cu atacurile Hamas.

Philippe Lazzarini, șeful agenției, a exprimat șocul față de suspendarea fondurilor, subliniind dependența a 2 milioane de persoane de aceste resurse pentru supraviețuirea zilnică. În 2022, contribuțiile financiare către UNRWA s-au ridicat la 44,6 milioane de dolari, cu Statele Unite, Germania, Uniunea Europeană, Suedia și Norvegia în topul donatorilor.

Decizia țărilor de a suspenda finanțarea ridică serioase îngrijorări umanitare și ar putea avea consecințe grave asupra vieții palestinienilor afectați de conflict. În timp ce luptele continuă în Gaza, comunitatea internațională este îndemnată să găsească soluții echilibrate care să asigure atât securitatea Israelului, cât și nevoile umanitare ale palestinienilor.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;