Ionel Arsene, aproape de repatriere în România în ciuda apelurilor privind starea sa de sănătate

Ionel Arsene, aproape de repatriere în România în ciuda apelurilor privind starea sa de sănătate

Ministrul Justiției Alina Gorghiu a anunțat recent că Ionel Arsene, fostul lider PSD de Neamț fugit în Italia, se află în pragul repatrierii în România, unde a fost condamnat pentru trafic de influență. Ionel Arsene, care a încercat să evite extrădarea invocând probleme de sănătate, precum depresia și un risc ridicat de suicid, se confruntă cu o decizie definitivă din partea Curții de Casație din Italia pentru predarea sa autorităților române.

Conform declarațiilor oficiale, echipa de avocați a lui Arsene a încercat să folosească diverse tertipuri juridice pentru a amâna predarea, inclusiv apelând la articolul care permite suspendarea temporară a predării în cazul unor circumstanțe excepționale legate de sănătatea persoanei căutate. Cu toate acestea, Ministerul Justiției din România a transmis informații suplimentare instanței din Italia despre condițiile îmbunătățite din sistemul penitenciar românesc, inclusiv despre secția renovată pentru bolnavi neuropsihici de la Penitenciarul Botoșani.

Ionel Arsene a fost condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru două infracțiuni de trafic de influență. După ce a fost dat în urmărire națională și demis din funcția de președinte al CJ Neamț, s-a predat autorităților din Bari, iar extrădarea sa a fost decisă și apoi confirmată definitiv în noiembrie 2023.

Ministrul Justiției a subliniat că România are o rată de suicid în sistemul penitenciar mult sub media europeană, în timp ce Italia se confruntă cu o rată semnificativ mai mare. Aceste date vin să întărească argumentul că predarea lui Arsene nu ar trebui suspendată din cauza riscului de suicid.

Alina Gorghiu a precizat că ministerul va monitoriza îndeaproape finalizarea procedurii și a menționat că, de la începutul anului, au fost repatriate în România 233 de persoane fugare, majoritatea venind din Marea Britanie, Germania și Italia.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;