Scandal în BOR: Arhiepiscopul Teodosie, la judecata Sfântului Sinod pentru presiuni și declarații controversate

Scandal în BOR: Arhiepiscopul Teodosie, la judecata Sfântului Sinod pentru presiuni și declarații controversate

În ultima perioadă, Biserica Ortodoxă Română (BOR) se confruntă cu un scandal fără precedent, în centrul căruia se află Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie al Tomisului. Conflictul a escaladat până la punctul în care Sfântul Sinod al BOR a decis să îl aducă în fața judecății bisericești pentru „acte de răzvrătire, indisciplină şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii”.

Arhiepiscopul Teodosie a fost în centrul atenției nu doar pentru insistențele sale de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de Mitropolie, o cerere respinsă încă din 2003, dar și pentru declarații care au stârnit controverse. Una dintre afirmațiile care au provocat reacții puternice a fost cea legată de adulter, declarând că „bărbatul care se căsătoreşte cu o femeie divorţată comite adulter”, o poziție care a atras critici în spațiul public.

Deși Cancelaria Sfântului Sinod a subliniat că o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, care împreună formează un sinod mitropolitan, ÎPS Teodosie a continuat să solicite ca doar Arhiepiscopia Tomisului să fie ridicată la acest rang, fără a respecta ordinea statutară a BOR.

În plus, arhiepiscopul este implicat într-un dosar de cumpărare de influență, cercetat de DNA, unde este acuzat că ar fi promis un procent din fondurile obținute de la Secretariatul pentru Culte unui om de afaceri.

Aceste acțiuni și declarații au condus la decizia Sfântului Sinod de a include pe ordinea de zi a viitoarei ședințe discuția despre încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin actele sale.

Scandalul a determinat BOR să ia măsuri ferme și să sublinieze necesitatea respectării ordinii și a disciplinei în cadrul instituției, într-un moment în care imaginea Bisericii este esențială pentru menținerea încrederii credincioșilor.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;