România înregistrează cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană în februarie 2024

România înregistrează cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană în februarie 2024

România se confruntă cu cea mai mare rată anuală a inflației din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, conform celor mai recente date publicate de Eurostat. În luna februarie 2024, rata inflației a ajuns la 7,1%, menținând țara noastră în fruntea clasamentului european pentru a doua lună consecutiv.

În timp ce media inflației în UE a înregistrat o scădere de la 3,1% în ianuarie la 2,8% în februarie, România a raportat o ușoară îmbunătățire, coborând de la 7,3% la 7,1%. Această tendință descendentă a fost observată în 20 de state membre, în timp ce cinci țări au raportat rate stabile și doar două au înregistrat creșteri.

Spre deosebire de România, Letonia și Danemarca au avut cele mai scăzute rate ale inflației, ambele cu 0,6%, urmate de Italia cu 0,8%. În zona euro, rata anuală a inflației a scăzut și ea, ajungând la 2,6% în februarie, față de 2,8% în luna ianuarie.

Inflația de bază, care exclude prețurile volatile ale energiei și alimentelor, a scăzut de asemenea la 3,3% în februarie, de la 3,6% în ianuarie, indicând o tendință de stabilizare a prețurilor pentru bunurile și serviciile mai puțin supuse fluctuațiilor de piață.

Institutul Național de Statistică (INS) a confirmat aceste tendințe pentru România, evidențiind o creștere a prețurilor la mărfurile alimentare cu 4,48%, la cele nealimentare cu 7,82% și la servicii cu 11%. În ciuda acestor creșteri, Banca Națională a României (BNR) rămâne optimistă, revizuind în scădere prognoza de inflație pentru sfârșitul anului la 4,7% și anticipând o rată de 3,5% la sfârșitul anului 2025.

Aceste cifre subliniază provocările economice cu care se confruntă România în contextul european, dar și eforturile de stabilizare a inflației și de aliniere la standardele și obiectivele monetare ale UE.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;