Situație critică în Congo: Doi români decedați și patru răniți în confruntări violente

Situație critică în Congo: Doi români decedați și patru răniți în confruntări violente

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a confirmat decesul a doi cetățeni români și rănirea altor patru în contextul escaladării violențelor din Republica Democrată Congo (RD Congo). Confruntările armate și instabilitatea politică din regiunea central-africană au atins un nou nivel de intensitate, ceea ce a condus la o situație de securitate extrem de volatilă.

MAE a activat Celula de Criză Interinstituțională și recomandă cu insistență cetățenilor români să evite deplasările neesențiale în RD Congo. De asemenea, cetățenii români care se află sau intenționează să călătorească în această țară sunt sfătuiți să se adreseze Ambasadei României în Republica Angola pentru asistență consulară și să se înregistreze pe portalul www.econsulat.ro.

Conflictul din RD Congo, care durează de decenii, a fost marcat recent de o recrudescență a luptelor între forțele armatei congoleze, rebelii din mișcarea 23 martie și grupuri armate locale. Situația este complicată de implicarea forțelor din țările vecine, inclusiv Rwanda și Uganda, într-o regiune deja fragilizată de tensiuni etnice și politice.

Atacantul naționalei de fotbal a RD Congo, Cédric Bakambu, a atras atenția asupra situației din estul țării printr-un mesaj pe rețelele sociale, îndemnând la o mai mare conștientizare și acțiune internațională.

MAE subliniază că cetățenii români care ignoră avertismentele și se deplasează în zone de risc o fac pe propria răspundere și pot întâmpina dificultăți semnificative în caz de urgență. Informații actualizate și recomandări de călătorie pot fi găsite pe site-ul MAE la secțiunea alerte de călătorie.

Este esențial ca cetățenii să fie conștienți de riscurile la care se expun și să urmeze îndrumările autorităților pentru a-și asigura siguranța.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;