Condamnare cu suspendare pentru medicul Jan Palade în scandalul de corupție de la "Marius Nasta"

Condamnare cu suspendare pentru medicul Jan Palade în scandalul de corupție de la "Marius Nasta"

Un caz de corupție care a zguduit lumea medicală din România a ajuns la un nou capitol. Jan Palade, medic rezident la prestigiosul Institut de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare după ce a recunoscut că a fost implicat într-un sistem de primire de mită de la pacienți, pe care o împărțea cu colegii săi prin intermediul aplicației Revolut.

În septembrie 2023, un grup de opt medici de la "Marius Nasta" au fost surprinși de Direcția Generală Anticorupție în timp ce primeau mită. Printre ei se numărau și doi profesori universitari, Cristian Paleru și Cornel Petreanu, acesta din urmă decedând într-un accident de mașină în octombrie 2023.

Modul de operare al medicilor era bine pus la punct. Înainte sau după intervențiile chirurgicale, membrii echipei medicale primeau sume de bani în plicuri de la pacienți sau rudele acestora, sume care erau apoi împărțite prin Revolut. Anchetatorii au reușit să documenteze acest comportament ilegal prin intermediul camerelor video de supraveghere montate în cabinetele medicilor.

Într-unul din cazuri, Jan Palade a fost înregistrat refuzând să primească direct bancnotele de la fiica unui pacient, atrăgând atenția asupra riscului ca telefoanele mobile să înregistreze chiar și atunci când sunt oprite. Ulterior, același medic a acceptat un plic cu 700 de lei, pe care l-a depus subtil sub o agendă, pentru ca mai târziu să împartă suma cu colegii săi.

În alte situații, medicii au fost înregistrați discutând despre împărțirea banilor primiți ca mită și despre modul în care vor trimite sumele prin Revolut. Unul dintre medici, Cristian Paleru, a încercat să justifice primirea banilor ca fiind "gesturi de recunoștință", însă autoritățile nu au acceptat această explicație și au confiscat sume impresionante, ajungând la aproape 570.000 de euro de la un singur medic.

Acest caz subliniază nevoia stringentă de transparență și integritate în sistemul medical, punând în lumină riscurile pe care corupția le aduce asupra calității actului medical și încrederii în profesioniștii din sănătate.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;