Klaus Iohannis a promulgat "Legea 2 Mai" - Traficanții de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare

Klaus Iohannis a promulgat "Legea 2 Mai" - Traficanții de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat recent "Legea 2 Mai", o inițiativă legislativă care vizează intensificarea luptei împotriva traficului de droguri de mare risc. Această lege, al cărui nume face referire la tragicul accident din localitatea 2 Mai, are ca scop principal eliminarea posibilității de a primi pedepse cu suspendare pentru persoanele condamnate pentru astfel de infracțiuni.

Conform noilor prevederi, orice operațiuni ilegale cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive vor fi pedepsite cu închisoare de la trei la 10 ani, plus interzicerea exercitării unor drepturi. Acest lucru va aplica și în cazul în care persoana vinovată efectuează operațiuni cu produse pretinzând sau disimulând că acestea sunt autorizate sau permise de lege.

Această lege vine în urma unui caz tragic în care un tânăr aflat sub influența drogurilor a provocat un accident mortal. "Nu poți să vinzi heroină sau cocaină, să distrugi vieți, și după să umbli liber pe străzi. Locul traficanților este la închisoare", a declarat Alina Gorghiu, ministra Justiției, subliniind necesitatea unei legislații care să protejeze victimele și să prevină astfel de tragedii.

În 2022, statisticile arată că 810 inculpați au fost condamnați definitiv pentru trafic de droguri, cu aproape jumătate dintre aceștia primind pedepse cu suspendare. Noul cadru legislativ este menit să schimbe această realitate și să ofere un răspuns ferm în fața creșterii numărului de infracțiuni legate de traficul ilicit de droguri.

"Legea 2 Mai" a fost adoptată de Senat pe 20 noiembrie 2023 și a primit votul decisiv al Camerei Deputaților pe 5 martie, intrând în vigoare odată cu promulgarea de către Președintele Klaus Iohannis.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;