România se confruntă cu coduri portocalii de caniculă și furtuni

România se confruntă cu coduri portocalii de caniculă și furtuni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări de cod portocaliu de caniculă și cod portocaliu de furtuni pentru diferite regiuni ale României. Sud-estul Olteniei, sudul și estul Munteniei, precum și partea continentală a Dobrogei se vor confrunta cu temperaturi de până la 37 de grade Celsius și disconfort termic accentuat. În aceste zone, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. De asemenea, sunt vizate de cod galben de caniculă județele Iași, Neamț, Bacău, Vaslui, Vâlcea, Gorj, Mehedinți și unele zone ale județelor Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Tulcea și Constanța, unde temperaturile vor atinge 30-34 de grade Celsius.

Pe de altă parte, furtunile vor afecta jumătatea de nord a țării, inclusiv Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea de nord a Moldovei, precum și Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali. Se așteaptă vijelii puternice, cu viteze la rafală de 70-90 km/h, grindină de medii și mari dimensiuni și averse torențiale ce pot acumula cantități de apă de 25-40 l/mp și izolat peste 50 l/mp.

În București, vremea va fi caniculară și cu disconfort termic accentuat, temperatura maximă urmând să se situeze în jurul valorii de 36 de grade Celsius, iar cea minimă între 18 și 21 de grade. Posibile ploi și vijelii sunt așteptate spre seară. Avertizările sunt valabile până mâine, la ora 10.00.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;