România se confruntă cu provocări majore în domeniul ocupării forţei de muncă şi educaţiei, potrivit raportului Comisiei Europene

România se confruntă cu provocări majore în domeniul ocupării forţei de muncă şi educaţiei, potrivit raportului Comisiei Europene

România se confruntă cu provocări semnificative în domeniul ocupării forţei de muncă şi educaţiei, conform unui raport recent al Comisiei Europene. Analiza detaliată evidenţiază factori precum deficitul de competenţe şi munca la negru ca fiind principalele cauze ale şomajului de lungă durată în ţara noastră.

Conform statisticilor prezentate, aproximativ 1,4 milioane de români sunt implicaţi în munca la negru, un fenomen care subminează nu doar drepturile lucrătorilor, dar şi economia. În plus, mai puţin de o treime din populaţia cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani dispune de competenţe digitale de bază, un decalaj care s-a lărgit din 2021 şi care pune România într-o poziţie vulnerabilă în contextul tranziţiei către o economie digitală şi verde.

Raportul subliniază şi problemele din sistemul educaţional, cu rate ridicate de părăsire timpurie a şcolii şi performanţe insuficiente în competenţele de bază. În plus, participarea adulţilor la învăţare continuă este mult sub media Uniunii Europene, în special în rândul persoanelor cu un nivel scăzut de educaţie.

Pe piaţa muncii, deşi există îmbunătăţiri, rata de ocupare rămâne scăzută, iar riscurile de sărăcie în muncă sunt semnificative. În acest context, Comisia Europeană recomandă României să continue reformele şi investiţiile în protecţie socială, educaţie şi servicii sociale, pentru a asigura şanse egale de dezvoltare pentru toţi cetăţenii.

Analiza face parte dintr-o evaluare mai amplă a cadrului de convergenţă socială în mai multe state membre şi urmează să fie discutată în cadrul Comitetului pentru ocuparea forţei de muncă şi al Comitetului pentru protecţie socială, în vederea adoptării pachetului de primăvară al semestrului european.

În concluzie, raportul Comisiei Europene semnalează nevoia urgentă a României de a adresa problemele structurale care afectează piaţa muncii şi sistemul educaţional, pentru a promova o integrare socială şi economică sustenabilă.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;