România Se Confruntă cu O Posibilă Pierdere de Miliarde de Dolari în Procesul Roșia Montană

România Se Confruntă cu O Posibilă Pierdere de Miliarde de Dolari în Procesul Roșia Montană

România se află în fața unei situații dificile, fiind posibil să fie obligată să plătească despăgubiri de cel puțin două miliarde de dolari companiei Gabriel Resources, în urma unui proces legat de proiectul minier de la Roșia Montană. Sentința Tribunalului de Arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID) este așteptată pe 10 februarie.

Surse guvernamentale au indicat că în ședința de Guvern de miercuri, atât Marcel Ciolacu cât și ministrul Finanțelor anticipau un rezultat nefavorabil României, cu implicații financiare semnificative, în contextul în care țara se confruntă deja cu un deficit bugetar excesiv. Aceleași surse au sugerat că responsabilitatea pentru această situație ar reveni fostului premier Dacian Cioloș și celor implicați în scandalul Roșia Montană.

Compania canadiană Gabriel Resources, care deține Roșia Montana Gold Corporation (RMGC), a inițiat arbitrajul în fața ICSID în iulie 2015, invocând încălcarea tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România. Gabriel Resources a solicitat inițial despăgubiri de 3,3 miliarde de dolari, ca urmare a refuzului României de a autoriza exploatarea aurului la Roșia Montană.

Decizia de a include situl Roșia Montană în Patrimoniul mondial UNESCO și în Patrimoniul cultural imaterial al umanității a oprit orice proiect de exploatare minieră în zonă. Aceasta a venit după proteste masive din 2013, când zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a se opune proiectului legislativ care ar fi permis exploatarea aurului.

Sentința ar putea fi anunțată aproape oricând, cu termenul limită pe 13 martie, conform regulamentului ICSID care prevede un interval de 120 de zile pentru emiterea unei decizii finale, cu posibilitatea extinderii cu încă 60 de zile.

Această situație reprezintă o provocare majoră pentru România, având potențialul de a afecta semnificativ economia națională și bugetul de stat.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;