Creșterea inflației în Rusia și România reflectă presiuni economice diferite

Creșterea inflației în Rusia și România reflectă presiuni economice diferite

Rusia raportează o rată a inflației de 8,3% la sfârșitul lunii mai, cea mai mare valoare înregistrată din februarie 2023, în timp ce România se confruntă cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a cincea lună consecutiv.

În Rusia, creșterea cheltuielilor publice, destinate susținerii ofensivei militare împotriva Ucrainei, a determinat o creștere a inflației și penurie de forță de muncă în sectoarele nelegate de apărare. Banca Centrală a Rusiei a menținut rata dobânzii la 16% și nu exclude o creștere ulterioară pentru a tempera inflația.

În România, rata anuală a inflației a scăzut în mai la 5,8%, de la 6,2% în aprilie. Totuși, țara continuă să dețină cea mai mare rată de inflație din Uniunea Europeană. Banca Națională a României a revizuit prognoza de inflație pentru sfârșitul anului la 4,9%, cu așteptări de scădere la 3,5% la finalul lui 2025.

Aceste evoluții indică presiuni economice semnificative în ambele țări, cu impacturi diferite asupra politicilor monetare și economice adoptate de băncile centrale.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;