Inflația în România: O privire de ansamblu asupra evoluției prețurilor în decembrie 2023

Inflația în România: O privire de ansamblu asupra evoluției prețurilor în decembrie 2023

Inflația, un indicator economic ce reflectă creșterea generală a prețurilor bunurilor și serviciilor, continuă să fie un subiect de interes pentru economia României. Conform datelor recente publicate de Institutul Național de Statistică (INS), rata anuală a inflației a înregistrat o ușoară scădere în luna decembrie 2023, ajungând la 6,6%, comparativ cu 6,7% în noiembrie. Această scădere marginală sugerează o anumită stabilizare a prețurilor, deși rata medie anuală a inflației pentru anul 2023 a atins 10,4%.

Indicele prețurilor de consum, un alt barometru al inflației, a marcat o creștere de 0,26% în decembrie 2023 față de noiembrie, semn că prețurile au continuat să crească, dar într-un ritm mai moderat. Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), care este folosit pentru comparații la nivelul Uniunii Europene, a înregistrat o creștere similară de 0,22%.

Detaliile furnizate de INS arată că mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,82%, cele nealimentare cu 5,51%, în timp ce serviciile au avut o creștere semnificativă de 11,21% în decembrie 2023. Aceste cifre evidențiază o presiune continuă asupra bugetelor consumatorilor, în special în sectorul serviciilor.

Banca Națională a României (BNR) își menține prognoza de inflație la 7,5% pentru sfârșitul anului 2023, dar a revizuit în sus estimarea pentru sfârșitul anului 2024 la 4,8%, reflectând astfel impactul deciziilor fiscale recente, printre care majorarea unor taxe și impozite. De asemenea, BNR anticipează că rata anuală a inflației va atinge un vârf de 7,7% la sfârșitul primului trimestru din 2024, după care se așteaptă o scădere treptată.

În acest context economic, este esențial ca cetățenii și companiile să fie bine informați și să-și ajusteze bugetele și strategiile financiare. Deși o ușoară scădere a inflației poate aduce un oarecare optimism, persistența unei rate anuale ridicate indică o perioadă de incertitudine economică în continuare.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;