Inflația în România înregistrează o scădere, în timp ce tensiunile internaționale cresc între Iran și Israel

Inflația în România înregistrează o scădere, în timp ce tensiunile internaționale cresc între Iran și Israel

România se confruntă cu o scădere a ratei anuale a inflației, conform datelor recente publicate de Institutul Național de Statistică (INS). În martie 2024, rata inflației a coborât la 6,6%, marcând cea de-a doua scădere consecutivă și o diminuare față de 7,2% în februarie 2024. Această tendință reflectă o creștere moderată a prețurilor pentru mărfurile alimentare, nealimentare și servicii în comparație cu anul precedent.

În mod specific, conservele de fructe au înregistrat cea mai mare creștere de preț, cu 12,35% față de martie 2023. În contrast, făina a devenit mai accesibilă, cu o scădere de 30,59% în același interval. La categoria mărfurilor nealimentare, detergenții au cunoscut o majorare semnificativă de 24,36%, în timp ce la servicii, cele poștale au înregistrat o creștere de 26,94%.

Pe plan internațional, tensiunile dintre Iran și Israel sunt în creștere. Un presupus atac aerian israelian asupra ambasadei Iranului din Siria a pus în alertă Statele Unite, care au apelat la ajutorul vecinilor Iranului pentru a apela la calm și detensionare. Reprezentantul Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, a cerut miniștrilor de Externe din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar și Irak să transmită un mesaj Iranului în acest sens. În ciuda acestor eforturi, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Israelul „trebuie să fie pedepsit”, evidențiind o situație încordată în regiune.

În contextul acestor evoluții, este esențial să rămânem informați și să înțelegem impactul pe care aceste evenimente le pot avea atât la nivel local, cât și internațional.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;