Ursula von der Leyen Inițiază Achiziții Comune de Armament pentru o Apărare Consolidată a UE

Ursula von der Leyen Inițiază Achiziții Comune de Armament pentru o Apărare Consolidată a UE

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pus accentul pe necesitatea unei apărări consolidate a Uniunii Europene, în lumina creșterii tensiunilor geopolitice și a riscurilor de securitate. Într-un discurs recent adresat Parlamentului European, von der Leyen a subliniat că UE trebuie să "cheltuiască mai mult, să cheltuiască mai bine, să cheltuiască european", referindu-se la o strategie de achiziții militare comune care să sporească eficiența și interoperabilitatea forțelor armate europene.

Această inițiativă, comparabilă cu eforturile anterioare de achiziție comună de vaccinuri și gaze naturale, urmărește să consolideze industria de apărare a Europei și să reducă fragmentarea. Von der Leyen a evidențiat importanța inovației tehnologice în apărare și a anunțat crearea unui birou de inovare în apărare la Kiev, care va contribui la aprofundarea colaborării cu Ucraina.

În contextul amenințărilor globale și a posibilității unui nou mandat al lui Donald Trump ca președinte al SUA, care ar putea aduce schimbări în angajamentele NATO, von der Leyen a insistat că Europa trebuie să-și asume responsabilitatea pentru propria securitate. A subliniat că "suveranitatea europeană va face parteneriatele noastre mai puternice", reafirmând că o Europă mai suverană în domeniul apărării va consolida și NATO.

Pentru a susține aceste eforturi, von der Leyen a îndemnat la sprijin din partea statelor membre și a sectorului privat, inclusiv IMM-urile, subliniind că industria de apărare europeană necesită acces la capital. A menționat, de asemenea, posibilitatea de a folosi profiturile din activele rusești înghețate pentru achiziționarea în comun de echipamente militare pentru Ucraina, subliniind că "cu sau fără sprijinul partenerilor noștri, nu putem lăsa Rusia să câștige".

Această inițiativă marchează un pas semnificativ spre o mai mare unitate și eficiență în politica de securitate și apărare a UE, reflectând o nouă mentalitate în abordarea provocărilor de securitate ale Europei.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;