Controversă la nivelul UE: Ursula von der Leyen în centrul unui scandal de favoritism

Controversă la nivelul UE: Ursula von der Leyen în centrul unui scandal de favoritism

Recent, Parlamentul European a fost scena unei dispute aprinse legate de o numire controversată în Comisia Europeană, care a stârnit acuzații de favoritism împotriva președintei Comisiei, Ursula von der Leyen. În centrul dezbaterilor se află numirea eurodeputatului german Markus Pieper într-un post bine remunerat, decizie care a provocat nemulțumirea unui număr semnificativ de eurodeputați și a dus la adoptarea unui amendament ce cere anularea acestei numiri.

Cu 382 de voturi pentru, amendamentul propus de eurodeputatul german Daniel Freund, membru al Grupului Verzilor, a fost adoptat, semnalând astfel o palmă politică pentru von der Leyen. Deși votul nu are caracter obligatoriu, acesta slăbește poziția președintei Comisiei, mai ales în contextul iminenței alegerilor europene din iunie.

Pieper, membru al Partidului Popular European (PPE), a fost numit într-un post cu gradul 15 în ierarhia europeană, cu o remunerație lunară de 18.430 de euro brut. Această numire a fost făcută după ce PPE și-a exprimat sprijinul pentru un al doilea mandat al lui von der Leyen, ceea ce a alimentat suspiciunile de favoritism.

Comisia Europeană, prin purtătorul de cuvânt Eric Mamer, a reafirmat că toate procedurile au fost respectate și că Pieper își va prelua atribuțiile conform planului. Cu toate acestea, unii comisari europeni, inclusiv Josep Borrell și Thierry Breton, au ridicat întrebări privind transparența și imparțialitatea procesului de numire.

În ciuda votului de blam, decizia finală privind numirea lui Pieper rămâne în vigoare, iar viitorul politic al Ursulei von der Leyen va fi determinat de rezultatele alegerilor europene și de discuțiile liderilor UE. Scandalul subliniază tensionările din cadrul instituțiilor europene și importanța transparenței în procesele de numire la nivel înalt.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;