Ungaria Întărește Restricțiile la Importurile Agricole din Ucraina, Acuzând UE de Trădarea Fermierilor

Ungaria Întărește Restricțiile la Importurile Agricole din Ucraina, Acuzând UE de Trădarea Fermierilor

Într-un context european tensionat, Ungaria a anunțat introducerea unor noi restricții la importurile de produse agricole provenind din Ucraina. Ministrul Agriculturii din Ungaria, Istvan Nagy, a subliniat că această decizie este menită să protejeze fermierii maghiari de efectele negative ale supra-aprovizionării și scăderii prețurilor pe piața agricolă, cauzate de importurile fără taxe acordate Ucrainei de Uniunea Europeană.

Această măsură vine ca urmare a unui acord al UE din 2022, care a permis Ucrainei să exporte în blocul comunitar fără a plăti taxe vamale, în încercarea de a susține economia țării aflate sub invazia rusă. Consecințele acestei decizii au fost, potrivit Ungariei, prețuri semnificativ mai mici pe piața agricolă și dificultăți pentru fermierii europeni de a concura.

Nagy a acuzat direct Bruxelles-ul și Comisia Europeană de trădarea intereselor fermierilor ungari și de a favoriza oligarhii ucraineni. Aceste declarații evidențiază tensiunile existente între Ungaria și Ucraina și, de asemenea, reflectă sprijinul redus oferit de Ungaria Kiev-ului de la începutul conflictului cu Rusia.

Planul în cinci puncte anunțat de Ungaria include obligația vânzătorilor și companiilor de logistică de a raporta guvernului ungar produsele restricționate importate prin Ucraina, indiferent de țara de origine a acestora. Mai mult, produsele procesate din cereale ucrainene vor fi, de asemenea, restricționate.

În ciuda acestor noi restricții, luna trecută, țările UE au convenit să reînnoiască suspendarea taxelor vamale pentru produsele agricole ucrainene, cu anumite condiții care ar putea determina Comisia Europeană să reintroducă taxele dacă importurile depășesc un anumit nivel.

Această decizie a Ungariei reflectă provocările cu care se confruntă politica agricolă europeană în contextul crizei din Ucraina și evidențiază nevoia de echilibru între susținerea unui stat aflat în război și protejarea intereselor fermierilor din statele membre.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;