Controversă la Eurovision 2024: Israelul în fața riscului de descalificare

Controversă la Eurovision 2024: Israelul în fața riscului de descalificare

Participarea Israelului la Eurovision 2024 este sub semnul întrebării, în urma unor zvonuri conform cărora melodia propusă de statul evreu ar putea fi descalificată din cauza conținutului său politic. Disputa se învârte în jurul piesei interpretate de Eden Golan, intitulată „Ploaia din octombrie”, care pare să facă referire la un atac din octombrie anul trecut, revendicat de Hamas.

Ministrul israelian al Culturii și Sportului, Miki Zohar, a luat atitudine pe rețelele de socializare, calificând potențiala descalificare drept „scandaloasă” și subliniind că piesa este „emoționantă” și nu „politică”. El a cerut Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) să rămână neutră și să nu permită politicii să influențeze arta.

Radiodifuzorul israelian KAN a fost ferm în poziția sa, refuzând să modifice versurile sau melodia, chiar și în fața riscului de a nu participa la concurs. Între timp, EBU a comunicat că se află în proces de revizuire a versurilor, menționând că radiodifuzorii au posibilitatea de a prezenta un nou cântec sau versuri noi, dacă este necesar, conform regulilor concursului.

Această situație vine în contextul unor apeluri de excludere a Israelului din Eurovision, ca urmare a represaliilor în Gaza, soldate cu un număr mare de victime, conform surselor Hamas. Artiști islandezi și radiodifuzorul finlandez se numără printre cei care au cerut această măsură.

EBU a asigurat publicul că Israelul va participa la concurs, deși problema cântecului încă nu a fost rezolvată. Semifinalele Eurovision 2024 sunt programate pentru 7 și 9 mai, iar Israelul speră să se califice în finala de pe 11 mai.

În acest climat tensionat, întrebarea rămâne dacă Israelul va reuși să depășească obstacolele politice și să se mențină în competiția muzicală care ar trebui să unească națiunile prin arta muzicală, nu să le despartă.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;