Clarificări ale Patriarhiei Române privind contribuțiile la slujbele de înmormântare

Clarificări ale Patriarhiei Române privind contribuțiile la slujbele de înmormântare

Recent, Patriarhia Română a adus clarificări în legătură cu controversa privind așa-zisele "taxe" percepute la slujbele de înmormântare, subliniind diferența dintre contribuțiile benevole și taxele oficiale. În urma unor raportări sporadice despre preoți care ar fi condiționat oficierea slujbei de înmormântare de plata unor sume, Patriarhia a reiterat că astfel de cazuri sunt rare și că nu există o "taxă" oficială impusă constrângător.

Conform declarațiilor oficiale, Sfântul Sinod a distins clar între taxele pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare și contribuțiile voluntare date de credincioși pentru susținerea parohiilor. Aceste contribuții sunt stabilite de consiliile parohiale și sunt destinate acoperirii cheltuielilor de funcționare ale unităților de cult. Mai mult, s-a subliniat că în cazul familiilor sărace, slujba de înmormântare nu trebuie condiționată de plata unei sume, iar preoții sunt îndemnați să elibereze chitanțe pentru orice donație făcută de familie.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a intervenit pentru a respinge ideea unei "taxe" oficiale, menționând că orice act de condiționare poate fi sesizat autorității bisericești. A fost reiterată și necesitatea implicării preoților în sprijinirea familiilor îndoliate, pentru a preveni situațiile în care lipsa resurselor financiare ar putea duce la decizia incinerării în locul înmormântării.

Această poziție a Patriarhiei vine ca răspuns la discuțiile din spațiul public și vizează să ofere transparență și îndrumare atât pentru cler, cât și pentru credincioși, în privința practicilor financiare din cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;