Clarificări MAI despre Proiectul Legislativ privind Utilizarea Imaginilor de către Autorități

Clarificări MAI despre Proiectul Legislativ privind Utilizarea Imaginilor de către Autorități

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a adus recent clarificări în legătură cu informațiile apărute în spațiul public despre presupusa înființare a unităților de filaj pentru cetățeni. Într-un comunicat oficial, MAI a respins aceste zvonuri, subliniind că informația este "în totalitate falsă" și că proiectul legislativ PLX 776/2023 nu prevede astfel de măsuri.

Conform MAI, proiectul de lege propune extinderea prevederilor legale existente pentru Poliția Română, legate de utilizarea imaginilor în scopul asigurării ordinii publice și prevenirea faptelor ilegale, la alte structuri ale ministerului, precum Jandarmeria Română, Poliția de Frontieră și Inspectoratul General pentru Imigrări. Aceste structuri ar urma să folosească imagini surprinse în zone publice, cu dispozitive tip BodyCam, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, dar nu și în mod sistematic sau continuu, și nu din spații private.

MAI a subliniat că utilizarea acestor imagini este limitată la apărarea ordinii publice și drepturilor cetățenești, precum și la prevenirea și descoperirea infracțiunilor. De asemenea, a fost infirmată ideea că ministrul Afacerilor Interne sau alte persoane din conducerea ministerului ar avea puterea de a decide cine va fi înregistrat.

Proiectul legislativ a trecut de comisiile de apărare și administrație din Camera Deputaților și urmează să fie discutat în plenul Camerei Deputaților pe 6 aprilie, după care va merge la Senat pentru dezbatere.

În final, MAI a reiterat că vor fi introduse garanții suplimentare pentru a asigura că imaginile capturate nu vor fi folosite în alte scopuri decât cele legale și că ordinul de ministru va stabili regulile tehnice și organizatorice pentru gestionarea bazelor de date, urmând a fi supus procedurii de consultare publică și publicare în Monitorul Oficial.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;