Clarificări în cazul premiului de 30.000 de euro primit de Maia Sandu: Nu este considerat cadou, decide Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova

Clarificări în cazul premiului de 30.000 de euro primit de Maia Sandu: Nu este considerat cadou, decide Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost în centrul unui scandal mediatic după ce a acceptat Premiul "Timișoara pentru Valori Europene" însoțit de o sumă de 30.000 de euro, oferit de primarul Timișoarei, Dominic Fritz. În urma controversei generate de acceptarea premiului, Administrația Prezidențială de la Chișinău a solicitat un punct de vedere oficial din partea Centrului Național Anticorupție (CNA) din Republica Moldova.

Într-un răspuns oficial, CNA a clarificat că regimul juridic al cadourilor, așa cum este definit în Legea integrității nr. 82/2017, nu este aplicabil în cazul acordării unor premii. Mai exact, termenul "premiu" nu se regăsește în lista termenilor care se circumscriu noțiunii de "cadou". Astfel, Maia Sandu poate accepta premiul fără a încălca legislația națională privind integritatea și anticorupția.

Adrian Băluțel, șeful de cabinet al Președintei, a subliniat că premiile sunt o recunoaștere a meritelor și că decernarea acestora este o practică internațională comună, utilizată pentru a onora realizările demnitarilor și liderilor de stat.

De asemenea, s-a menționat că Premiul "Timișoara pentru Valori Europene" a fost instituit printr-un act normativ al unei autorități publice și publicat transparent pe pagina Primăriei Timișoara, prin Hotărârea Consiliului local nr. 138/2023.

În ciuda clarificărilor oferite de CNA, premiul a stârnit suspiciuni și reacții negative, inclusiv din partea Rusiei, care a acuzat-o pe Maia Sandu de "colonizarea" Moldovei de către România. În Moldova, deputata Olesea Stamate, a Partidului Acțiune și Solidaritate, a exprimat inițial îngrijorări cu privire la legalitatea acceptării premiului.

În cele din urmă, Maia Sandu va decide cum vor fi utilizați cei 30.000 de euro după ce suma va fi transferată, asigurând publicul că va acționa transparent și va informa despre destinația fondurilor.

Concluzia este că, în pofida dezbaterilor aprinse și a interpretărilor diferite, premiul primit de Maia Sandu nu contravine legislației anticorupție din Republica Moldova și poate fi acceptat fără a aduce atingere integrității sale sau a instituției prezidențiale.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;