Clarificări privind "taxa pe boală": Când se va plăti CASS pentru concediile medicale

Clarificări privind "taxa pe boală": Când se va plăti CASS pentru concediile medicale

În contextul recentelor ajustări legislative, Guvernul României a adus clarificări suplimentare în privința contribuției la sănătate (CASS) legată de concediile medicale. Marcel Ciolacu, premierul României, a anunțat că "taxa pe boală" va fi aplicată doar pentru anumite categorii de concedii medicale, în timp ce alte categorii vor fi scutite de la această plată.

Conform noilor reglementări, contribuția de 10% la sănătate va fi percepută doar pentru concediile medicale în cazul bolilor obișnuite, carantină și reducerea cu 25% a timpului de lucru pentru recuperare profesională. Acest lucru a fost reiterat și de purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, care a menționat că sunt vizate codurile 01 (Boală obișnuită), 07 (Carantină) și 10 (Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru).

Pe de altă parte, sunt scutite de la plata CASS indemnizațiile de concediu medical pentru maternitate, îngrijirea copilului bolnav, risc maternal, afecțiuni oncologice, HIV/SIDA, TBC, afecțiuni cardiovasculare, arsuri grave și urgențe medico-chirurgicale, printre altele.

Datele furnizate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) relevă că în primul trimestru din 2024 au fost acordate 425.791 de concedii medicale pentru boli obișnuite, 21 de concedii medicale în caz de carantină și 16 concedii pentru reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru.

Această a treia rectificare a "taxei pe boală" demonstrează adaptabilitatea Guvernului la necesitățile cetățenilor și la feedback-ul primit, asigurând protecția pentru afecțiunile grave și oferind o abordare echilibrată a sistemului de acordare a concediilor medicale.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;