Ungaria renunță la opoziția împotriva numirii lui Mark Rutte la șefia NATO

Ungaria renunță la opoziția împotriva numirii lui Mark Rutte la șefia NATO

Ungaria a renunțat la opoziția față de numirea lui Mark Rutte pe postul de secretar general al NATO, potrivit informațiilor publicate de presa din Țările de Jos. Decizia vine după ce premierul olandez, Mark Rutte, a avut discuții cu premierul ungar Viktor Orban la summit-ul informal al liderilor Uniunii Europene la Bruxelles. Orban a indicat anterior că ar putea fi dispus să susțină candidatura lui Rutte în schimbul anumitor condiții, inclusiv scutirea Ungariei de la creșterea ajutorului militar pentru Ucraina.

Slovacia, de asemenea, și-a retras opoziția față de Rutte, iar acum România rămâne singura țară care încă se opune. Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat anterior că își va depune candidatura pentru aceeași poziție, argumentând că statele est-europene ar trebui să aibă o reprezentare mai puternică în cadrul instituțiilor NATO.

Pentru a deveni secretar general al NATO, Rutte trebuie să obțină unanimitatea voturilor celor 32 de state membre. Candidatura sa a fost susținută de la început de SUA, Regatul Unit, Franța și Germania, iar Turcia s-a alăturat acestui sprijin în aprilie. Liderii NATO speră să ajungă la un consens înainte de întâlnirea lor la Washington, programată pentru luna iulie.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;