Ungaria își Reafirmă Sprijinul pentru Aderarea Suediei la NATO în Contextul Tensiunilor Diplomatice

Ungaria își Reafirmă Sprijinul pentru Aderarea Suediei la NATO în Contextul Tensiunilor Diplomatice

Ungaria, prin vocea premierului Viktor Orban, a transmis un mesaj clar de susținere pentru aderarea Suediei la NATO, în contextul unei conversații cu Jens Stoltenberg, secretarul general al alianței. În ciuda unor tensiuni diplomatice anterioare și a cererii Budapestei ca Stockholm să înceteze criticile la adresa politicii interne ungare, Orban a subliniat că Ungaria va continua să îndemne parlamentul să voteze în favoarea aderării Suediei la prima ocazie posibilă.

Discuțiile dintre Orban și Stoltenberg au venit în urma ratificării aderării Suediei de către Turcia, lăsând Ungaria ca singura țară care încă nu a finalizat procesul de ratificare. În ciuda acestui fapt, Orban a insistat pe un ton pozitiv, reiterând invitația adresată premierului suedez Ulf Kristersson pentru o vizită în Ungaria, în vederea consolidării încrederii reciproce și a discuțiilor pe teme de securitate și apărare.

Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a răspuns cu răceală la cererea Ungariei, menționând că nu există motive actuale pentru negocieri, dar a exprimat deschidere pentru discuții viitoare, subliniind cooperarea militară existentă între cele două țări.

Acest pas diplomatic vine într-un moment în care Suedia și Finlanda, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, au decis să pună capăt deceniilor de neutralitate și să caute aderarea la NATO, cu scopul de a-și întări securitatea în fața agresiunilor externe.

În timp ce parlamentul ungar se pregătește să se reunească la mijlocul lunii februarie, rămâne de văzut dacă aderarea Suediei va fi pusă pe ordinea de zi și când va fi finalizată ratificarea de către Ungaria, ultimul pas necesar pentru ca Suedia să devină membru cu drepturi depline al NATO.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;