Fed menține dobânzile stabile în fața inflației persistente și a incertitudinilor economice

Fed menține dobânzile stabile în fața inflației persistente și a incertitudinilor economice

Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) a decis să mențină dobânzile de referință neschimbate, în intervalul 5,25%-5,50%, în pofida inflației care continuă să rămână peste ținta stabilită de 2%. Această decizie vine în contextul în care, deși economia americană a arătat semne de creștere solidă, cu o rată scăzută a șomajului și o piață a muncii puternică, inflația nu a înregistrat progresele așteptate spre obiectivul dorit.

Președintele Fed, Jerome Powell, a recunoscut că revenirea inflației la nivelul țintit durează mai mult decât era anticipat, cu rata inflației atingând un nivel anual de 2,7% în martie, în creștere față de 2,5% în februarie. Aceste cifre subliniază provocările cu care se confruntă Fed în încercarea de a echilibra creșterea economică cu controlul inflației.

Comitetul Federal al Piețelor Deschise (FOMC), responsabil de politica monetară, a subliniat că va fi foarte atent la riscurile inflaționiste și că nu va considera oportune reducerile dobânzilor până când nu va avea încredere că inflația se îndreaptă constant spre ținta de 2%. De asemenea, Fed a anunțat că va reduce volumul activelor din bilanțul său începând cu luna iunie, o mișcare care ar putea influența ratele dobânzilor pe termen lung.

În timp ce piețele financiare speculau asupra unei posibile scăderi a dobânzilor în iunie, acum se pare că așteptările s-au mutat spre sfârșitul anului, în funcție de evoluția datelor economice viitoare. Fed își menține poziția fermă, semnalând că este pregătită să ajusteze politica monetară dacă situația o va cere, pentru a asigura atingerea obiectivelor de creștere economică și de stabilitate a prețurilor.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;