
Fitch Ratings Evaluează Riscurile Bugetare ale României ca fiind "În Mare Parte Echilibrate"
Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a declarat prin intermediul analistului Greg Kiss că riscurile la adresa ratingului de credit al României sunt "în mare parte echilibrate". Kiss a menționat că datoria publică relativ scăzută a țării constituie un avantaj în demersurile de reducere a deficitului bugetar, care este cel mai mare din Uniunea Europeană.
Deficitul bugetar al României a atins 3,24% din PIB la sfârșitul lunii aprilie, iar Comisia Europeană preconizează că acesta ar putea crește la 6,9% din PIB în 2024, datorită costurilor reformei pensiilor, printre altele. Fitch consideră că România va avea nevoie de mai mulți ani pentru a reduce deficitul bugetar la nivelul de 3% din PIB cerut de UE, având în vedere că deficitul a avut o medie de peste 7% din PIB în perioada post-pandemică.
Citește și:
Perspective economice pozitive pentru SUA și România în contextul inflației și exporturilor
Tesla Model Y devine cea mai vândută mașină din lume în anul record pentru SUV-uri
La sfârșitul anului trecut, datoria guvernamentală a României a fost de 48,8% din PIB, mult sub media UE de 81,7% și 88,6% din PIB în zona euro. Kiss a menționat că, deși se preconizează o perioadă prelungită de ajustare bugetară, nivelul datoriei este în concordanță cu media pentru categoria de rating BBB.
Analiza Fitch vine în contextul în care Banca Națională a României este așteptată să înceapă reducerea costului creditului, în ciuda inflației peste așteptări. Kiss a subliniat că relaxarea monetară va fi graduală, având în vedere persistența inflației de bază.