
Fitch Ratings Evaluează Riscurile Bugetare ale României ca fiind "În Mare Parte Echilibrate"
Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a declarat prin intermediul analistului Greg Kiss că riscurile la adresa ratingului de credit al României sunt "în mare parte echilibrate". Kiss a menționat că datoria publică relativ scăzută a țării constituie un avantaj în demersurile de reducere a deficitului bugetar, care este cel mai mare din Uniunea Europeană.
Deficitul bugetar al României a atins 3,24% din PIB la sfârșitul lunii aprilie, iar Comisia Europeană preconizează că acesta ar putea crește la 6,9% din PIB în 2024, datorită costurilor reformei pensiilor, printre altele. Fitch consideră că România va avea nevoie de mai mulți ani pentru a reduce deficitul bugetar la nivelul de 3% din PIB cerut de UE, având în vedere că deficitul a avut o medie de peste 7% din PIB în perioada post-pandemică.
Citește și:
Cheltuielile românilor în mall-uri cresc, Generația X în fruntea consumului
Disney și statul Florida ajung la un acord de investiții de 17 miliarde de dolari
Apple Recâștigă Titlul de Cea Mai Mare Capitalizare Bursieră la Nivel Global
La sfârșitul anului trecut, datoria guvernamentală a României a fost de 48,8% din PIB, mult sub media UE de 81,7% și 88,6% din PIB în zona euro. Kiss a menționat că, deși se preconizează o perioadă prelungită de ajustare bugetară, nivelul datoriei este în concordanță cu media pentru categoria de rating BBB.
Analiza Fitch vine în contextul în care Banca Națională a României este așteptată să înceapă reducerea costului creditului, în ciuda inflației peste așteptări. Kiss a subliniat că relaxarea monetară va fi graduală, având în vedere persistența inflației de bază.