
România conduce în UE la riscul de sărăcie și excluziune socială
România se confruntă cu cea mai mare rată de risc de sărăcie și excluziune socială dintre toate țările membre ale Uniunii Europene, conform ultimelor date publicate de Eurostat. În 2023, aproape o treime (32%) din populația României se afla în această situație, deși se observă o ușoară îmbunătățire față de anul anterior, când procentul era de 34,4%.
La nivelul întregii Uniuni Europene, procentul persoanelor expuse riscului de sărăcie și excluziune socială a scăzut de la 21,6% în 2022 la 21% în 2023, ceea ce reprezintă aproximativ 94,6 milioane de persoane. Printre celelalte state cu rate înalte se numără Bulgaria (30%), Spania (27%) și Grecia (26%), în timp ce cele mai scăzute rate se înregistrează în Cehia (12%), Slovenia (14%), Finlanda și Polonia (ambele 16%).
Eurostat a mai raportat că femeile din UE sunt mai expuse riscului de sărăcie și excluziune socială decât bărbații, cu un procent de 22,3% comparativ cu 20,3%. Mai mult, 22,4% din populația UE care trăiește într-o gospodărie cu copii dependenți se confruntă cu aceleași riscuri.
Citește și:
Agricultorii UE Îşi Ridică Vocea: Proteste Anunţate Împotriva Importurilor Ucrainene Necontrolate
Austria menține poziția fermă împotriva aderării României la Schengen pe cale terestră