Liviu Maha, Noul Rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în Urma Alegerilor Controversate

Liviu Maha, Noul Rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în Urma Alegerilor Controversate

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a trecut printr-o schimbare semnificativă în conducere, după ce Liviu George Maha a fost ales noul rector, într-un context electoral tensionat. Alegerile pentru funcția de rector au fost marcate de incidente și acuzații de tergiversare, cu un final care a adus în prim-plan figura economistului Maha, care a primit un vot covârșitor de 487 de voturi, comparativ cu cele 233 pentru Tudorel Toader, rectorul în exercițiu.

Procesul electoral a fost unul tumultuos, cu demisia inopinată a președintelui Biroului Electoral Central, Olga Andreea Urda, care a invocat presiuni și atacuri la adresa vieții private. Această demisie a pus în pericol desfășurarea celui de-al doilea tur de scrutin, având în vedere că metodologia internă a universității stipulează că Biroul Electoral Central nu poate funcționa fără un membru cu pregătire juridică. Totuși, criza a fost evitată prin confirmarea calificărilor juridice ale primului membru supleant, lect.dr. Lucian Bălănuță.

Liviu Maha, profesor la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, a reușit să câștige încrederea comunității academice, chiar și după un prim tur în care a condus, depășindu-l pe Tudorel Toader, care aspira la un al treilea mandat. În ciuda tensiunilor și acuzațiilor de încercare de amânare a votului către Toader, alegerile s-au desfășurat conform programului, iar rezultatul a fost unul clar în favoarea lui Maha.

Noul rector va prelua oficial funcția după confirmarea rezultatelor alegerilor de către Ministerul Educației și va avea un mandat de cinci ani, până în 2029, fiind prima generație de rectori care vor conduce universitățile din România pentru o astfel de perioadă extinsă.

Această schimbare la vârful uneia dintre cele mai prestigioase universități din România vine într-un moment în care comunitatea academică își exprimă speranța pentru un nou început și pentru o conducere care să aducă inovație și progres în educația superioră.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;