România Sub Incidența Infringementului UE pentru Nerespectarea Directivei privind Imigranții Calificați

România Sub Incidența Infringementului UE pentru Nerespectarea Directivei privind Imigranții Calificați

Comisia Europeană a inițiat proceduri de infringement împotriva României și altor 16 state membre ale Uniunii Europene, ca urmare a nerespectării termenului de transpunere a directivei esențiale pentru integrarea imigranților înalt calificați în piața muncii. Directiva, cunoscută sub numele de "Directiva asupra Cărții Albastre UE", avea ca termen limită de implementare data de 18 noiembrie 2023.

Această reglementare vizează să faciliteze accesul și rezidența cetățenilor din țări terțe, care dispun de calificări superioare, pentru a lucra în statele membre ale UE. Printre avantajele directivei se numără condiții de admisie mai flexibile, drepturi extinse și o mobilitate sporită între statele membre pentru cei în căutare de oportunități profesionale.

Guvernele celor 17 țări vizate, inclusiv România, au primit o notificare oficială din partea Comisiei Europene și au la dispoziție un termen de două luni pentru a oferi răspunsuri și a alinia legislațiile naționale la cerințele directivei. În caz de non-conformitate, urmează emiterea unui aviz motivat și, eventual, sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene, ceea ce ar putea conduce la sancțiuni.

Este crucial pentru România și celelalte state membre să răspundă prompt solicitărilor Comisiei și să implementeze directivele UE, pentru a evita repercusiunile juridice și pentru a beneficia de aportul valoros al lucrătorilor înalt calificați în economiile lor naționale.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;