Fugarii condamnaţi vor suporta costurile de extrădare conform unei noi legi promulgate în România
Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat o lege care impune persoanelor urmărite penal sau condamnate, care au fugit din țară, să suporte cheltuielile generate de aducerea lor înapoi în România pentru a-și ispăși pedeapsa. Conform noii reglementări, care completează Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, statul va putea să-și recupereze costurile cu extrădarea.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a indicat că această lege reprezintă "un lucru de bun simț și absolut normal într-un stat de drept". De asemenea, a subliniat faptul că, numai în 2023, statul a cheltuit peste 10 milioane de lei pentru aducerea în țară a 803 persoane.
Legea stabilește că, în cazul în care o persoană se sustrage de la urmărire penală sau judecată, cheltuielile statului vor fi recuperate prin hotărârea definitivă de condamnare. Dacă persoana este deja condamnată definitiv și fuge din țară, cheltuielile de extrădare vor putea fi recuperate printr-o acțiune în instanța civilă, inițiată de ministerul care a efectuat cheltuielile.
Citește și:
Senatul României Votează în Unanimitate: Fugarii Vor Plăti Cheltuielile de Aducere în Țară
Noua strategie a Guvernului: Condamnații fugari să plătească pentru aducerea lor înapoi în țară
Statul Român Preia Inițiativa: Fugarii să Plătească pentru Extradarea Lor
Această măsură vine în contextul în care fenomenul fugarilor a fost în creștere, iar eforturile de aducere a acestora înapoi în țară implică costuri semnificative pentru bugetul de stat. Noua lege se aplică persoanelor urmărite internațional, fie prin mandat european de arestare, fie prin procedura de extrădare în afara Uniunii Europene.