Costurile Mari Ale Justiției: România Cheltuiește Milioane Pentru Aducerea Fugarilor

Costurile Mari Ale Justiției: România Cheltuiește Milioane Pentru Aducerea Fugarilor

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a evidențiat o problemă financiară semnificativă cu care se confruntă statul român: costurile aducerii în țară a persoanelor urmărite internațional. În 2023, suma totală a depășit 10 milioane de lei, echivalentul a peste 2 milioane de euro, pentru recuperarea a 735 de fugari. Printre cele mai costisitoare cazuri se numără cel al lui Cristian Baicu, pentru care statul a plătit 57.173 lei, o sumă comparabilă cu prețul unui autoturism nou de tip Logan.

Pentru a ilustra amploarea poverii financiare, Gorghiu a menționat costurile aducerii din Brazilia a două persoane, ce au totalizat 82.000 de lei, și aducerea lui Mitroi Octavian din Costa Rica, care a costat 54.300 lei. Aceste cifre uriașe sunt suportate integral de bugetul statului, însă un proiect legislativ recent inițiat ar putea schimba situația, transferând aceste costuri către fugarul repatriat.

Proiectul de lege, aflat în dezbatere publică, propune ca fugarul să suporte cheltuielile generate de aducerea sa în țară. Gorghiu face apel la specialiștii în drept să sprijine adoptarea acestei legislații și să contribuie cu propuneri de îmbunătățire. Scopul este clar: justiția în România trebuie să fie înfăptuită până la capăt, iar povara financiară a acestui proces trebuie să fie echitabil distribuită.

În contextul în care fenomenul fugarilor este în creștere, cu peste 1.500 de persoane urmărite internațional în 2023, această inițiativă legislativă este esențială pentru a asigura sustenabilitatea financiară a procesului de justiție și pentru a descuraja evadarea din țară a celor condamnați.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;