Criza financiară în Capitală: Primăria București, la limita supraviețuirii fără buget aprobat

Criza financiară în Capitală: Primăria București, la limita supraviețuirii fără buget aprobat

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a adus în atenția publică o situație alarmantă: lipsa fondurilor în conturile Primăriei București. Într-o declarație recentă, Nicuşor Dan a expus dificultățile prin care trece administrația locală, de la plata "cu chiu cu vai" a salariilor angajaților, până la incapacitatea de a onora facturile pentru serviciile esențiale ale orașului, precum iluminatul stradal, medicamentele pentru spitale sau hrana animalelor de la grădina zoologică.

Problema centrală o constituie blocajul politic în adoptarea bugetului pentru anul 2024, cu grupul PNL votând de trei ori împotriva propunerii de buget în Consiliul General al Municipiului București (CGMB). Nemulțumirile PNL se axează pe alocarea subvențiilor pentru transportul în comun și termoficare, cerând trei miliarde de lei în loc de două miliarde, suma inițială propusă de primar.

În ciuda eforturilor de a ajunge la un consens, PSD refuză să participe la negocieri, iar PNL nu este mulțumit cu suma de 2,3 miliarde de lei, ajunsă prin ultimele ajustări. Primarul Nicuşor Dan a explicat că această situație nu este nouă, amintind că în anii anteriori s-au făcut ajustări similare pe parcursul anului fiscal, în funcție de fondurile disponibile și cele europene care urmează să fie decontate.

În plus, sindicaliștii din Metrorex au avertizat că, fără subvenția necesară și aprobarea bugetului, metroul bucureștean ar putea să nu mai funcționeze începând cu 15 mai, punând astfel în pericol mobilitatea urbană și activitățile zilnice ale cetățenilor.

Situația este cu atât mai gravă cu cât bugetul Primăriei Capitalei a fost respins de trei ori consecutiv în CGMB, iar amendamentele propuse de PSD și PNL, care implică cheltuieli suplimentare de peste 1,5 miliarde de lei, nu oferă soluții concrete pentru sursa banilor necesari.

Grupurile USR și PMP, care susțin bugetul propus de Nicuşor Dan, acuză cele două partide mari, PNL și PSD, de ipocrizie și de blocarea intenționată a bugetului orașului, în detrimentul bunăstării cetățenilor și funcționării serviciilor publice.

În acest context tensionat, soluțiile par să fie încă departe, iar Bucureștiul se confruntă cu o incertitudine financiară care amenință să paralizeze activitatea administrativă și să afecteze viața de zi cu zi a locuitorilor săi.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;