Elveția la Răscruce: Referendum pentru Pensia a 13-a și Majorarea Vârstei de Pensionare

Elveția la Răscruce: Referendum pentru Pensia a 13-a și Majorarea Vârstei de Pensionare

În contextul unei populații îmbătrânite și al costurilor ridicate ale vieții, Elveția se confruntă cu o decizie importantă ce va influența viitorul pensionarilor săi. Duminica aceasta, cetățenii elvețieni sunt chemați la urne pentru a vota în cadrul unui referendum ce propune două măsuri majore: introducerea unei a 13-a pensii anuale și creșterea vârstei de pensionare de la 65 la 66 de ani.

Sondajele indică opinii divizate în rândul populației. Pe de o parte, propunerea de introducere a unei a 13-a pensii, inspirată de conceptul al 13-lea salariu, se bucură de un oarecare suport popular, cu 53% dintre respondenți exprimându-și favorabilitatea. Pe de altă parte, ideea de a majora vârsta de pensionare pare să nu fie la fel de bine primită, cu doar 35% dintre intervievați în favoarea acesteia și 63% împotrivă.

Guvernul și parlamentul elvețian, împreună cu partidele de dreapta și de centru, se opun amândurora propunerilor, avertizând asupra costurilor suplimentare de peste patru miliarde de franci pe an și posibilelor implicații negative asupra stabilității financiare a sistemului de asigurări sociale. De asemenea, se argumentează că o majorare generală a pensiilor ar beneficia toți pensionarii, indiferent de situația lor financiară.

Pensiile actuale, plafonate la 2.450 de franci pentru o persoană singură și 3.675 de franci pentru un cuplu căsătorit, sunt considerate insuficiente într-o țară cu unul dintre cele mai ridicate costuri ale vieții. În acest context, Uniunea federațiilor sindicale din Elveția (SGB) militează pentru un vot favorabil la referendum, subliniind criza puterii de cumpărare și erodarea nivelului de viață al pensionarilor.

Referendumurile, parte integrantă a sistemului de democrație directă elvețian, necesită sprijinul majorității alegătorilor și suportul a peste jumătate din cele 26 de cantoane pentru ca o inițiativă să fie adoptată. Cu birourile de vot deschise pentru doar câteva ore, rezultatele acestui plebiscit sunt așteptate cu interes și vor avea implicații semnificative asupra viitorului sistemului de pensii din Elveția.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;