Viitor Incert pentru Agenţia ONU de Ajutorare a Refugiaţilor Palestinieni

Viitor Incert pentru Agenţia ONU de Ajutorare a Refugiaţilor Palestinieni

Agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA) se confruntă cu o criză financiară majoră ce ameninţă să-i închidă operaţiunile în Orientul Mijlociu. Conform unui anunț recent, UNRWA ar putea să-şi oprească activităţile, inclusiv în regiunea Gaza, dacă nu i se vor relua fondurile până la sfârşitul lunii februarie.

UNRWA joacă un rol crucial în gestionarea uneia dintre cele mai grave crize umanitare din lume. Comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, a subliniat importanţa continuării finanţării pentru a evita închiderea serviciilor vitale pentru refugiaţii palestinieni. În lipsa fondurilor, nu doar Gaza, ci şi alte regiuni vor fi afectate, lăsând fără ajutor milioane de persoane.

Această situaţie vine în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie şi a ripostei israeliene care a urmat. Acuzaţiile privind implicarea unor membri ai personalului UNRWA în aceste atacuri au dus la suspendarea finanţării de către mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, Germania şi Marea Britanie. În urma conflictului, majoritatea populaţiei din Gaza a fost strămutată, infrastructura civilă a fost distrusă, iar accesul la alimente, apă şi medicamente a devenit extrem de limitat.

Grupurile de ajutor umanitar şi alte agenţii ale ONU au apelat la donatori să continue susţinerea UNRWA. Întreruperea finanţării ar avea "consecinţe catastrofale", potrivit şefului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Totuşi, autorităţile israeliene solicită desfiinţarea agenţiei, acuzând-o că perpetuează sentimentul antiisraelian, o acuzaţie pe care UNRWA o neagă.

Înfiinţată în 1949, UNRWA a avut misiunea de a asista aproximativ 700.000 de palestinieni care au fost forţaţi să părăsească casele în urma războiului din jurul fondării Israelului. Astăzi, agenţia ajută aproximativ 5,9 milioane de descendenţi ai acestor refugiaţi, angajând 30.000 de palestinieni pentru a satisface nevoile lor civice şi umanitare.

Situaţia UNRWA subliniază complexitatea şi fragilitatea ajutorului umanitar în zonele de conflict şi necesitatea unei soluţii durabile pentru criza refugiaţilor palestinieni.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;